Buchetul miresei

Semnificaţia buchetului miresei/Aruncarea buchetului

Buchetul miresei

 Buchetul miresei

            Unul dintre elementele-cheie ale imaginii miresei în zilele noastre este reprezentat de buchetul de flori. Acest buchet trebuie să fie frumos, asortat rochiei şi stilului miresei, precum şi temperamentului acesteia, să prezinte accesorii adecvate, iar florile să aibă o semnificaţie în sufletul miresei.

            Primul concept al florilor purtate de mireasă în ziua nunţii ne este relatat din timpul grecilor (Grecia antică) şi al romanilor. Romanii obişnuiau ca, la fiecare nuntă, să aibă un amestec de plante aromatice, deoarece le asociau cu fertilitatea. În plus, mirii purtau în jurul gâtului ghirlande, simbol al speranţei. Mai târziu, ghirlanda a fost înlocuită cu un buchet confecţionat tot din plante puternic mirositoare ce aveau acelaşi scop.

             A fost introdus apoi în buchetul miresei mărarul, o altă plantă puternic mirositoare pe care mirele şi mireasa îl mâncau la finalul ceremoniei de căsătorie; se considera că stimulează apetitul sexual.

            În epoca victoriană s-a schimbat puţin tradiţia, când Regina Victoria a purtat la nuntă un buchet realizat din flori proaspete, şi numai câteva ierburi au fost incluse. Apoi, mai toate cuplurile au copiat ideea de a introduce flori în buchetul de mireasă.

            La începutul secolului XX, vedetele vremii au început să creeze pentru nuntă modele sofisticate de buchete, acestea fiind mari, elaborate şi lungi până în pământ, cu panglici şi funde mari. Spre finele secolului tendinţele au revenit spre natural, spre simplitate, ajungându-se astfel la modelele din zilele noastre. De exemplu: Meghan Markle la nunta sa cu prințul William, din 29 aprilie 2011; Kate Middleton a optat pentru un buchet mic de flori cu lăcrămioare, dianthus, iederă, zambile și mirt.

Buchetul miresei

Buchetul miresei

Aruncarea buchetului

            Cea mai importantă tradiţie legată de buchetul miresei este aruncarea lui. Se spune că domnişoara care prinde buchetul este următoarea fată care se va căsători.

            Aruncarea buchetului de mireasă este o tradiţie apărută în secolul al XIV-lea, când se considera că miresele aduceau noroc, precum şi lucrurile pe care le atingeau. Vechea practică era că fiecare tânără care rupe o bucățică din rochia miresei se va căsători, iar mireasa, ca să scape de mulţimea de oameni, arunca buchetul pentru a le distrage atenţia şi astfel a luat naştere această tradiţie.

Buchetul miresei

foto video botosani

„Articole recomandate”

Rochia de mireasă