De ce să alegi un videograf de nuntă profesionist?

            Acest articol este conceput pentru mirii care sunt nehotărâţi în alegerea corectă a videografului de nuntă şi sper să se înţeleagă de ce unii videografi de nuntă sunt mai scumpi, în vreme ce alţi videografi practică preţuri mici, de ce această diferenţă de preţ?!

            Încerc să vin în ajutorul viitorilor miri cu câteva exemple de clipuri video, în speranţa că voi explica destul de clar care este diferenţa dintre un videograf profesionist şi un cameraman de nuntă mediu sau începător avansat.

Diferenţele dintre un videograf de nuntă mediu şi unul profesionist.

Prima diferenţă o face preţul. Trebuie să fim realişti!

            Înainte să alegem videograful de nuntă, haideţi să ne gândim ce vrem. Vrem să cumpărăm o maşină Dacia Logan sau o maşină WV, BMW, MERCEDES etc?

            Trebuie înţeles că nu putem cumpăra un BMW nou cu bugetul  pentru o Dacia Logan, ok? Şi aici o să ajungeţi la concluzia că PREŢUL FACE DIFERENŢA.

            1386 de autoturisme sunt produse în fiecare zi la Mioveni, iar peste 1000 dintre ele sunt Duster. O mașină la fiecare 54 de secunde iese pe poarta fabricii!

            Pentru a prinde viaţă o maşină Bugatti, inginerii Bugatti lucrează chiar şi 9 luni.

            Fiind vorba despre un proces manual pentru fiecare componentă în parte, cei de la Bugatti îşi propun să realizeze anual un număr de doar 70 de unităţi.

            Aşadar, practic, un videograf profesionist va dedica mai mult timp procesului de editare, de creaţie şi se va implica mai mult în povestea voastră de nuntă, prin cunoştinţele şi experienţa sa. Videograful profesionist face servicii exclusiviste şi diferite.

            Videograful mediu sau videograful începător avansat îşi va face treaba în grabă, fără cunoştinţe avansate de editare sau reguli de montaj, neavând nici cunoştinţe avansate despre „gramatica” filmului.

            Ţinta lui, a videografului mediu, sunt evenimentele pe bandă rulantă (volum), la preţuri cât mai scăzute. Poate face faţă concurenţei doar prin oferte la cel mai mic preţ. Este conştient că nu poate ajunge la nivelul concurenţei din punct de vedere profesional, iar în acest caz nu-i rămâne decât să realizeze cât mai multe evenimente, dar la preţuri cât mai scăzute; este conştient că nici nu merită mai mult, îşi cunoaşte bine locul pe piaţă, din acest motiv va plusa cu cele mai mici tarife.

            Tot acest tip de videograf, videograful mediu, va promite foarte multe. Arătaţi-i orice videoclip şi el va spune că poate face la fel. Va vorbi denigrator despre concurenţă şi va cataloga preţurile concurente exagerate. Este mândru şi plin de sine, arogant cu ceilalţi videografi rivali. Se va lăuda mereu cu aparatura sa profesională.

            Neavând aptitudini şi cunoştinţe despre „gramatica” filmului, reguli de montaj, imagine vizuală, colorizare,  nu va putea folosi la capacitate maximă aparatura deţinută. Aparatura îl face încrezător, dar nu profesionist!

            Vreau să vă imaginaţi că vine cineva şi vă spune că trebuie să pilotaţi un avion. Dacă sunteţi inconştienţi, probabil veţi considera că sunteţi capabili!

            Aparatura profesională categoric este un avantaj pentru un videograf profesionist, dar pentru el constituie doar o unealtă care-l ajuta să obţină un produs, dar mult prea inferior calitativ.

            Până la urmă, nu consider că vă interesează tigaia bucătarului, vă interesează gustul preparatului. Nu contează cu ce vioară cântă un violonist, contează calitatea muzicii, măiestria cu care vă încânta auzul.

            Pentru cei ce se întreabă „de ce costă atât de mult serviciile foto-video?”

Răspuns:

            – Din cauza preţurilor de realizare. În special, investiţiile în cunoaştere. Totdeauna spun că este nevoie de 3 factori pentru a deveni un bun videograf:

  1. Investiţiile în echipamente foarte bune şi foarte scumpe, care necesită înlocuire o dată la 2-3 ani, în special din cauza uzurii morale;

  2. Permanenta instruire şi autoeducare, presupunând deplasări costisitoare în diferite locaţii din ţară şi străinătate, timp rupt din sânul familiei, frustrare pentru cei dragi.

    3. Experienţa. E nevoie de timp şi răbdare. Devii un videograf PROFESIONIST după minimum 7 ani de exerciţiu. În acest interval de timp întâlneşti cam toate situaţiile posibile şi dobândeşti mecanismele psihologice ca să poţi găsi rezolvare pentru problemele cu care te vei confrunta. Susţineţi-i pe cei care vă fac amintirile frumoase şi încercaţi să înţelegeţi că în spatele rezultatelor muncii lor se află foarte mulţi ani de sacrificiu. Au renunţat la multe bucurii personale, ca să ajungă profesioniştii căutaţi şi doriţi de dumneavoastră.

            Totuşi, să presupunem că un videograf mediu deţine aparatura avansată.
            Un videograf mediu, din imaginile obţinute la o şedinţă de logodnă, neavând cunoştinţe de montaj avansate, va crea următorul videoclip.
            Spun videograf mediu, pentru că în acest clip s-a folosit Steadicam şi o cameră din gama profesională. Un videograf începător nu îşi poate permite din punct de vedere material, sau nu deţine cunoştinţele necesare, să achiziţioneze şi să utilizeze corect toată aparatura sau tehnica folosită la această filmare. Dar să spunem că videograful mediu a cumpărat aparatura în rate şi deţine ceva cunoştinţe tehnice.
            Să vedem ce poate realiza un videograf mediu…

            Neavând cunoştinţe despre reguli de montaj avansate şi nepregătit tehnic, videograful nostru a creat clipul prezentat mai sus. Deci videograful este omul din spatele aparatului video, nu aparatul video.

            Dar să presupunem că un videograf mediu spre avansat are aptitudinea să selecteze o melodie mai bună, o melodie care să transmită emoţia cuplului, şi deţine ceva cunoştinţe despre reguli de montaj.

Şi creează următorul clip… Videograful mediu avansat.

            După ce aţi vizionat acest clip, mai sus prezentat, probabil consideraţi că este mai frumos decât precedentul, imaginile sunt legate şi încep să transmită vibraţii, dar, totuşi, parcă lipseşte ceva, nu este complet. Povestea în sine nu este completă.

            Muzica este OK, cadrele corect filmate, un montaj bun, un cuplu foarte frumos, emoţii…, dar ceva lipseşte.

            – Aţi trăit senzaţia aceea, sunteţi siguri că ceva lipseşte, dar nu ştiţi ce?

            Un videograf profesionist ştie exact ce lipseşte din clipul prezentat mai sus, ştie că acel clip nu este complet, povestea nu este terminată, şi…. nici măcar începută! Şi are destule cunoştinţe, aptitudini, inspiraţie şi informaţie, este destul de pregătit tehnic, autoeducat, încât să ducă la bun sfârşit povestea. Să creeze un material video excepţional, să spună o poveste, dar în acelaşi timp să o transmită şi privitorului.

Un clip de nuntă își îndeplinește funcția artistică atunci când se exprimă prin mișcare, acțiune, logică perpetuă, organizarea armonioasă a proporțiilor și o compoziție adecvată. Succesiunea imaginilor trebuie să servească ritmului și claritații povestirii.

Baza artei filmului o constituie montajul!

            Iată şi clipul creat, finalizat de un videograf profesionist…

Clipul final. Loredana şi Alex: „Am să te iubesc până la sfârşitul lumii”

            Acum putem spune că acest clip este complet, are început şi sfârşit, planuri paralele, cadre inspirate, povestea ne duce dintr-un loc în altul, ne face curioşi şi atrage atenţia privitorului. Ştim punctul culminant în melodie, culorile sunt mai vii, nuanţate, există efecte sonore şi efecte video care sunt introduse în montaj acolo unde trebuie şi când trebuie, pentru a ne atrage atenţia vizuală şi a ne face mai curioşi. Avem impresia că totul se petrece acum, aici. În acest moment putem considera că povestea este completă, are un început, un mijloc şi un sfârşit.

Prin forța sa, montajul are posibilitatea de a exprima un sentiment și o idee, nemaifiind uneori un mijloc, ci un scop. 

            * Pentru a vă face o idee mai bună despre diferenţa dintre un videograf mediu şi unul profesionist, în clipul următor o să vă dau un exemplu foarte scurt de filmare şi montaj, în acelaşi loc, cu acelaşi subiect, acelaşi centru de interes, în cazul de faţă, viitoarea miresică LOREDANA.
            * Varianta 1, la începutul clipului, este montajul unui videograf mediu. (până la sec. 13)
            * Varianta 2, spre sfârşitul clipului, este montajul unui videograf profesionist. (de la sec. 13 până la sec. 28)
Este exemplu doar de montaj, fără o colorizare prealabilă, ci doar una standard.
            Acţiunea este identică în ambele cazuri, aceeaşi distanţă şi durată parcursă de subiect, dar prezentate în două moduri (variante) de montaj diverse.

Varianta 1 are un cadru principal al întregii scene. Transmite monotonie privitorului, deşi are un centru de interes.

            Deşi durata este egală,  în prima variantă avem impresia că timpul este mai lung. La varianta a 2-a s-a folosit o succesiune de cadre şi se transmite impresia că durata clipului este mult mai scurtă, dar intervalul este similar. Doar că în varianta a 2-a videograful profesionist transmite mai multă informaţie comprimată în acelaşi timp cu acelaşi centru de interes. Printr-o succesiune de cadre creează o secvenţă pe aceeaşi linie de interes.

            Varianta 2. Aici cadrul principal este decupat în cadre mai scurte. Acestea reprezintă porţiuni de secvenţe văzute de la distanţe diferite. Mai multe cadre principale sunt montate în paralel. Percepţia noastră vizuală alterează cadrele principale. Astfel realizăm o secvenţă. Secvenţa are un început, un mijloc şi un sfârşit. Procedeul de manipulare a acţiunii din varianta 2 impune un proces de selecţie pentru elaborarea unei poveşti. Toate acestea, alături de alte tehnici de montaj avansate – de exemplu: colorizarea, efectele sonore, efectele video, muzica/sunet, limbajul audio vizual – constituie bazele editării şi fac parte din procesul de creaţie. Bazele editării se referă la acumularea unei fundaţii solide de informaţii şi tehnici practice, pe care să poată fi construit ulterior, prin exerciţiu şi aprofundare o poveste, în cazul nostru, clipul „Loredana şi Alex”.

            Un videograf de nuntă priceput, profesionist, este bine informat şi pregătit tehnic, deţine un bagaj de cunoştinţe cu care poate satisface şi pe cel mai exigent client. Omul informat deţine puterea.

            În videografie informaţia costă foarte mult timp, iar timpul costă bani şi presupune sacrificii. Informaţia şi tehnica acumulate transmit încredere videografului şi ajută la calitatea produsului final.

            Când un videograf mediu sau începător va ajunge la un nivel de calificare  ridicat, când va avea acumulată destulă informaţie şi educaţie tehnică, cu siguranţă se va transforma într-un videograf profesionist, atât tehnic, cât şi material. Este vorba doar de cultura acumulată în timp.

            Ceea ce diferenţiază un videograf profesionist de un videograf mediu sunt tehnica şi educaţia în raport de 80%, plus talentul 20%.

            Poţi să studiezi, să te informezi, să te autoeduci, să munceşti foarte mult ca să devii mai bun tehnic şi mai informat (pentru a te încadra în procentul de 80%). Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii; important este să nu renunţi niciodată. Însă asta presupune sacrificii, şi nu mulţi sunt dispuşi să accepte, ci doar cei aleşi.

            În procentul de 20% este vorba despre talent, inspiraţie, aptitudini, viziune artistică, capacitate de a idealiza, ambiţie şi sacrificii, încrederea că poţi fi cel mai bun; foarte important este.. SĂ NU RENUNŢI NICIODATĂ ŞI SĂ CREZI ÎN IDEALUL TĂU! Din păcate, acestea nu se pot învăţa. Cu unele te naşti şi le perfecţionezi, pe altele le dobândeşti! ASTFEL SE DIFERENŢIAZĂ VIDEOGRAFII PROFESIONIŞTI ÎNTRE EI, cei 20% arată care este cel mai bun dintre cei mai buni. Depinde cât de mult deţii din procentul de 20%. Aici intervine şi AMBIŢIA.

            Talentul te ajută, dar nu te duce la fel de departe precum ambiţia. Toţi îşi doresc să fie buni, dar nu mulţi sunt pregătiţi să facă sacrificiile necesare pentru asta.

            * Mai jos aveţi acelaşi clip, dar în două variante de export:

            * Aici, varianta de colorizare standard: (varianta agreată de videograful mediu, puţin timp dedicat colorizării)

            Apoi veţi găsi varianta de colorizare a unui videograf profesionist: (videograful profesionist dedică mult timp colorizării, ştie cât de importantă este, dar e nevoie de multe cunoştinţe în tehnica de editare – colorizare). Colorizarea corespunzătoare transmite căldura şi emoţia personajelor, privitorul urmăreşte cu plăcere clipul, fără să-i obosească ochii. Colorizarea poate transmite emoţie, romantism, acţiune, căldură etc.

            Diferenţa dintre aceste două clipuri este vizibilă, dar dacă nu ar fi fost a doua variantă, aţi fi conştientizat diferenţa, cât de importantă este psihologia culorilor, cât de importantă este o colorizare personalizată?

            Psihologia culorilor ne influenţează deciziile. În funcţie de context însă, semnificaţia culorilor tinde să se schimbe. Culorile au o influenţă extrem de importantă asupra noastră, iar această influenţă este localizată în profunzimea materialului nostru genetic.

           * Un videograf de nuntă profesionist trebuie să îndeplinească foarte multe condiţii, să deţină calităţi şi aptitudini: să aibă carismă, să fie un bun psiholog, cameraman, editor, scenarist, regizor şi niciodată să nu fie obosit.

Dar decizia finală vă aparţine vouă, dragii mei viitori miri! Dacă voi consideraţi că nu este important să aveţi amintiri de cea mai bună calitate, că nu o să aruncaţi nicio privire peste filmul nunţii voastre, nici chiar după ani şi ani, că dragostea şi emoţia personajelor (părinţi, fraţi, prieteni) din timpul evenimentului nu sunt importante pentru voi, atunci, nu are rost să cheltuiţi nişte bani în zadar, nu are rost să investiţi în ceva ce nu are valoare pentru voi.

            * Cea mai minunată întâmplare din cariera mea de videograf de nuntă a fost atunci când pe Facebook am primit un mesaj de la o fostă mireasă. Un mesaj de mulţumire după aproape doi ani de la nunta sa.

            * Foştii miri au avut o ceartă ceva mai aprinsă, din motive materiale la care s-a adăugat stresul depărtării de cei dragi. Ei locuiau în afara României. Se gândeau chiar să divorţeze, şi s-au mutat separat câteva zile.

           * Se pare că în acelaşi timp, atât el cât şi ea, seara, înainte de culcare, au vizionat filmul nunţii lor. I-a emoţionat şi i-a sensibilizat când au văzut cât de fericiţi au fost, dar şi cei din jur, cum se bucurau părinţii pentru ei în acea zi minunată; au ascultat discursul preotului, au vizionat primul lor dans şi cum s-au bucurat prietenii lor la petrecere. Cât de fericiţi şi frumoşi erau împreună!

            * Filmul nunţii a stârnit un val aşa mare de emoţie în sufletele lor, încât au renunţat la orgolii şi au conştientizat că sunt o familie la bine, dar mai ales la greu!

            * A doua zi s-au sunat, s-au întâlnit şi, de acestă dată, au vizionat împreună filmul nunţii lor. Au retrăit alături emoţia şi fericirea acelor clipe. S-au împăcat, au renunţat la orgolii şi au realizat, poate pentru prima dată, cât de importante sunt amintirile bine povestite şi cât de importante sunt investiţiile făcute în fotografiile şi filmul nunţii. Ei spun că asta le-a salvat căsnicia.

DE ASTA IUBESC EU AŞA DE MULT ACEASTĂ PROFESIE. PENTRU CĂ ÎMI DĂ PUTEREA SĂ TELEPORTEZ AMINTIRI ÎN VIITOR, ÎMI DĂ PUTEREA SĂ MĂ JOC ŞI SĂ JONGLEZ CU TIMPUL.

De ce să alegi un videograf de nuntă profesionist?

Nu am cum să nu iubesc această profesie, de videograf de nuntă.

„Cred în karma, cred că binele atrage bine și că dacă faci lucruri frumoase ți se întâmplă lucruri frumoase,,

Videograf Trocin Florin.

Despre

Prin utilizarea site-ului nostru, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate. Afla mai multe