Nunta în stil tradiţional în Bucovina

            Nunta în stil tradiţional românesc este o alegere pentru tot mai multe cupluri cărora le plac costumele, dansurile şi obiceiurile populare sau care au doar nostalgia nunţilor de altădată de la ţară. Pentru organizarea unei astfel de nunţi, mirii îşi aleg costume populare sau mireasa îşi alege pur şi simplu o rochie rustică, iar uneori şi nuntaşii au de respectat un cod vestimentar. Apoi, ritualurile, bucatele şi felul în care sunt servite şi momentele petrecerii sunt gândite pentru a reproduce o nuntă din vremea bunicilor, însă mult mai fotografiată.

            Conceptul nunții s-a schimbat enorm de-a lungul anilor și continuă să o facă din ce în ce mai mult. Modul de organizare și tradițiile care intră în cadrul unui astfel de eveniment sunt diferite de la o generație la alta și de la o zonă la alta. În cele ce urmează, îți voi povesti despre cum arăta o nuntă în Bucovina bunicilor și a părinților noștri, cei care facem parte azi din generațiile Y și Z.

            Se pare că în vremurile când mirele îşi răpea mireasa cu forţa și împreună cu camarazii săi fugeau cât mai departe de familia acesteia, cavalerii și domnişoarele de onoare se îmbrăcau identic cu mirele și mireasa pentru a-i deruta pe urmăritori. În felul acesta rudele fetei răpite nu ştiau pe cine să urmărească și de cele mai multe ori pierdeau urma tinerilor însurăţei.

            Aceste tradiţii, autohtone sau „importate” de pe alte meleaguri, la fel ca și toate celelalte obiceiuri legate de desfăşurarea nunţii pot fi sau nu respectate, după dorinţa mirilor. Multe cupluri aleg din multitudinea de obiceiuri doar pe acelea care le fac plăcere. Este bine totuşi să ştiţi, în mare, care sunt rânduielile tradiţionale, chiar dacă decideţi să nu le respectaţi.

            Nuntașii, predominant gătiți în straie populare (mândria Bucovinei), au primit rând pe rând câte o floare, iar drept răsplată i-au umplut rochia miresei de bani, care se spune că sunt doar ai ei.

            După, bineînțeles, urmează o frumoasă horă, ca mai apoi să se plece în alai spre Biserică. Mai întâi mireasa la brațul domnișorilor de onoare, apoi mirele alături de domnișoarele frumos gătite, iar în urma lor merg nașii.

            Muzica este una de petrecere continuă; îți este imposibil să nu te miști, căci sunt extrem de vesele toate cântecele lor.

            Costumul popular al femeilor este format dintr-o cămaşă împodobită cu motive florale şi geometrice, o catrinţă ţesută cu fir auriu, care este legată în talie cu un brâu colorat, iar în picioare se poartă opinci. Iarna, acest costum este îmbogăţit cu bundiţe, ciorapi şi baticuri din lână.

            Pentru sărbători, femeile îşi completau costumul cu bijuterii (inele, cercei şi mărgele), cele mai înstărite purtau bijuterii scumpe din argint, aur sau coral.

            Portul bărbătesc este format dintr-o cămaşă mai lungă, cu broderii geometrice, de obicei negre sau maro, care este legată la mijloc cu o curea din piele, o vestă albă, decorată tot cu motive florale sau geometrice, iţari din lână, căciulă din piele de miel şi opinci. De-a lungul anilor, portul popular bucovinean a fost supus mai multor schimbări evidente, însă şi-a păstrat caracterele specifice cromaticii, croiul şi ornamentele.

„Articole recomandate”

Taina Sfântului Botez. Lulu Film