Predica şi necesitatea ei în Taina Cununiei

Rugăciunea în familie este cimentul bunăstării. Când soții se roagă unul pentru altul, atunci pasiunea se transformă în dragoste și iubirea adevărată dă roade extraordinar de frumoase.

Cununia religioasă este una din cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tânăr şi o tânără, de aceeaşi credinţă, ortodoxă, se unesc de bunăvoie în faţa Sfântului Altar, pentru a convieţui până la moarte, în vederea naşterii şi creşterii de copii.

Rugați-vă unul pentru altul și așa vă veți înțelege reciproc, Dumnezeu va fi cu voi iar răul vă va ocoli, lovindu-se de zidul nesurpat și neîntrerupt, al rugăciunii voastre iubitoare, înălțată  către Dumnezeu!

 

            Prin predica de la Cununie, mirii, practic, sunt prezentați comunității, iar comunitatea îi primește în mijlocul ei ca pe o nouă familie în trupul comun al Bisericii. Acum mirii iau contact cu aceia în mijlocul cărora își vor desfășura viața spirituală.

Dragoste fără Dumnezeu nu există, deoarece ,,Dumnezeu este Dragoste!” (Sf. Ioan Teologul)

Ți se pare că punctul cel mai înalt al dragostei este cînd ai întemeiat familia, cînd te-ai căsătorit? Dar să știi că abia de atunci, de când ai întemeiat familia, iubirea începe a crește în înțelesul ei deplin.

            Predica ținută în acest moment festiv trebuie să aibă un impact foarte puternic și să producă o schimbare în viața lor spirituală. Viața de familie înseamnă un nou mod de viață, și acesta trebuie înțeles și asumat creștinește. Acum li se explică mirilor măreția și caracterul veșnic pe care Taina aceasta o transmite și darurile de care ei s-au învrednicit și care trebuie păstrate neîntinate. Tot acum preotul le va vorbi de simbolismul fiecărui moment liturgic la care au participat, pentru a înțelege seriozitatea și măreția Tainei.

Iubirea, nemijlocit, se arată prin rugăciune, deoarece ea este dialog cu Dragostea însăși.

            Veşmintele albe ale mirilor sunt semn al nevinovăţiei şi al fecioriei lor, iar coroanele pe cap sunt semn că cei doi tineri, asemenea împăraţilor, au biruit patimile tinereţii, adică pofta desfrânării, şi au ajuns biruitori asupra trupului şi asupra diavolului, în faţa Sfântului Altar.

*Iubirea n-are nici început, nici sfârşit. Viaţa este darul lui Dumnezeu şi-i foarte frumoasă. Fericirea este o stare aleasă de noi.

Predica şi necesitatea ei în Taina Cununiei
Lulu Film